Reading time: 5 minutes

Egyedülálló tanulmánykötet jelent meg az Mathias Corvinus Collegium (MCC) gondozásában. A Magyarország 2020 – 50 tanulmány az elmúlt 10 évről című átfogó könyv célja, hogy képet adjon az elmúlt 10 év közjogi, társadalmi, gazdasági és kulturális környezetének átalakulásáról – hangzott el május 18-án, kedden az MCC online könyvbemutatóján.

Az elmúlt év nemcsak hazánk, de a világ életében is változást hozott, olyan új kihívásokkal kellett szembenézni, amelyek meghatározzák a következő évtized irányvonalait. Milyen volt az azt megelőző 10 év, amely már önmagában is fordulópontot jelentett Magyarország történetében?  Ezt összegzi a Magyarország 2020 című kötet, amely az MCC Press Kiadó gondozásában jelent meg.

Az utóbbi években hazánk közjogi, társadalmi, gazdasági és kulturális környezete gyökeres átalakuláson esett át. Orbán Balázs miniszterhelyettes, az MCC kuratóriumi elnöke a témával kapcsolatban kiemelte: ha száz év múlva valaki arra kíváncsi, mi és miért történt Magyarországon, akkor nem az internetes portálok szalagcímeiből fog informálódni, hanem pontosan az ilyen és ehhez hasonló könyvekből. A kötet szerkesztője szerint fontos, hogy ezek az alkotások megszülethessenek nemcsak magunk, hanem az utókor számára is. Kiemelte: fontos, hogy ne csupán mások értelmezzék, mi történik hazánkban, hanem azok is, akik a hazai folyamatok alakításában részt vesznek, illetve azok hatásait egy adott terület szakértőiként ismerik meg.

Mernyei Ákos miniszteri biztos, az MCC Jogi Iskolájának kutatótanára, a kötet szerkesztője hangsúlyozta, hogy 2002 és 2010 között egy olyan szemlélet uralkodott el a kormányzatban, amely a „merjünk kicsik lenni” politikát hirdette. 2010-ben ezzel a szemléletmóddal egy teljesen radikális, egyértelmű szakítás történt, és ennek a mintakövető modellnek a helyébe lépett egy másik, Magyarországot a saját tengelye körül forgató elképzelés, amely a 2010 és 2020 közötti évtizedet meghatározta. Ebben az időszakban a kormány azon dolgozott, hogy visszaadja a magyarok önbecsülését, és ez az, amit a tanulmánykötet is megfogalmaz – fejtette ki a miniszteri biztos.

Prof. Dr. Schmidt Mária, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója arról beszélt, hogy 2010-re gyakorlatilag államcsőd közeli állapotba került az ország, és azt tapasztaltuk, hogy a Nyugatnak nem volt működő javaslata arra, hogyan lehetne a válságból kilábalni. Rámutatott, Magyarország ezzel szemben egy másik utat talált: ezt nevezték unortodox gazdaságpolitikának, vagyis politikai kormányzásnak. Ez annyit jelent, hogy a politika visszavette az elsőbbséget a gazdaságtól, a pénzügyi élet szabályozásaitól, és a többség érdekeit vette és veszi a mai napig figyelembe – tekintett vissza a főigazgató.

Prof. Dr. Lánczi András, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdaságnak és a politikának az összjátéka, az egymáshoz való viszonya – akár hatalmi szempontból is – döntő kérdés minden modern állam esetében. Szerinte 2010-ben már megvolt például az a felismerés, hogy a gazdasági kényszer nem azt jelenti, hogy csak egyféle út van, csak egyféleképpen lehet megszervezni egy országot.

Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán korábbi államtitkár, az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője kiemelte: a gazdaságpolitika a lehet, a kell és az akarjuk háromszögben mozog. A 2010-es gondolkodásmód váltásnak pont az volt a lényege, hogy elkezdtünk ebben a hármasban gondolkodni. Hangsúlyozta, a válságkezelésben az volt az egyik legfontosabb eredmény, hogy sikerült két évre összeszorítani a legfontosabb lépéseket: egyik oldalról kezeltük az államháztartás hiányát, ugyanakkor olyan intézkedéseket is hoztunk, amelyek pár év múlva éreztették hatásukat (adórendszer, foglalkoztatás) – részletezte az MCC Technológiai Jövők Műhelyének vezetője.

Prof. Dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora a tanulmánya kapcsán elmondta: Magyarország a maga történelmi múltjával és gyökereivel érkezett 2010-be az új médiaszabályozás kodifikációjához, és ilyen értelemben a 2010 végén elfogadott magyar médiatörvényeket nem tekinti egy új világ kezdetének, hanem az azt megelőző évtizedek, évszázadok organikus következményeként látja.

A Magyarország 2020 – 50 tanulmány az elmúlt 10 évről online könyvbemutató itt tekinthető meg. A kötet már kapható online és a könyvesboltokban.