Reading time: 3 minutes

A kolozsvári felsőoktatási intézmények alapképzésén első évüket kezdő magyar diákok számára hirdet felvételt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kolozsvári Egyetemi Programja. Az egyetemi tanulmányok mellett végezhető ingyenes program célja, hogy felkarolja a legkiválóbb tanulókat és szakmailag kiemelkedő, vezetői tapasztalatokkal rendelkező, idegen nyelvet jól beszélő fiatalokat képezzen. A hároméves programra szeptember 23-ig várják az érdeklődők jelentkezését. 

A Kolozsváron tanuló magyar egyetemistákat megcélzó Kolozsvári Egyetemi Program olyan elméleti és gyakorlati ismeretekkel vértezi fel a diákokat, amelyeknek köszönhetően magabiztos tudással rendelkezhetnek saját szakterületükön és felsőoktatási tanulmányaik befejeztével előnnyel indulhatnak a munkaerőpiacon. Az oktatás magyar nyelven zajlik az MCC kolozsvári központjában, a képzést elvégző hallgatók a harmadik év végén MCC-s diplomát kapnak.

„Érdeklődéstől függően különböző kurzusok közül választhatnak a jelentkezők, többek között megismerkedhetnek a politikai gondolkodás, a közgazdaságtan alapjaival, érveléstechnikát tanulhatnak, elsajátíthatják a nyilvános szerepléshez szükséges legfontosabb készségeket” – mondta Likker Zsuzsanna, a program koordinátora. A program első éve egy alapozó képzés, amelyet elvégezve a hallgatók a média-kommunikáció, a nemzetközi kapcsolatok-gazdaság és az Erdély-tanulmányok szakirányokat választva tanulhatnak tovább.  

A térítésmentes képzést projektmunkák, gyakorlati feladatok, folyamatos mentorálás, valamint ingyenes román és angol nyelvoktatás kísérik. A Kolozsvári Egyetemi Programhoz egy szakmai jelentkezési anyag összeállításával lehet csatlakozni. Ezt követően online felvételi vár a jelentkezőkre, ahol meg kell mutatniuk prezentációs képességeiket, részt kell venniük egy képességfelmérő beszélgetésen, valamint egy logikai és szókincsteszten is. Amennyiben a vírushelyzet szükségessé teszi, a képzés távoktatásos formában valósul meg.

Az MCC Kolozsvári Egyetemi Programjáról, valamint a jelentkezési feltételekről bővebb információ az intézmény honlapján (http://mcc-kolozsvar.ro) olvasható.