Reading time: 5 minutes

Andreas Rödder német történész és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter voltak a kiemelt vendégei a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Debreceni Képzési Központja első nagyrendezvényének, a nagy múltú Aranybika épületében.

A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért szervezésében tartott esemény apropója Andreas Rödder Konzervatív 21.0 - A polgári Németország programja című könyvének magyar nyelvű megjelenése volt.

Az egykor szebb napokat megélt debreceni szálloda épülete hamarosan újra élettel telhet meg, az ingatlan új tulajdonosa, az MCC szeptembertől a cívisvárosban is elindítja képzési programjait, amelynek helyszíne az Aranybika lesz. Aki a tegnapi könyvbemutatóra érkezett, már láthatott valamit a változásból, de az igazi látnivaló maga az esemény volt, prominens vendégekkel. „Szeretnénk visszaállítani az Aranybika épületének egykori hírnevét, hogy újra Debrecen belvárosának ékköve lehessen. Ugyanakkor fontos számunkra, hogy a helyi sajátságokat figyelembe vevő oktatási és tehetséggondozási tevékenységet valósítsunk meg. Hitünk szerint ezzel mindannyiunk számára értéket tudunk majd létrehozni” - ezekkel a szavakkal köszöntötte a jelenlévőket Bognár István. Az MCC Debreceni Képzési Központ vezetője elmondta, hogy a diákok második otthonául szolgáló kollégiumot, valamint mindenki számára elérhető valódi közösségi teret fognak létrehozni az Aranybika épületében.

Korunk egyik legmeghatározóbb történészének nevezte Andreas Röddert Bauer Bence. A Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért igazgatója szerint a szerző azonban nemcsak történész, hanem egy közéleti személyiség is, akinek gondolataira mindig érdemes odafigyelni. Rödder a többi között tagja a Kereszténydemokrata Uniónak, és kétszer is betöltötte a képzésért és kultúráért felelős tartományi árnyékminiszteri pozíciót. Emellett részt vesz a Konrad-Adenauer-Stiftung pártalapítvány elnökségének munkájában, valamint alapítója és társelnöke a “Hálózat a Tudományos Szabadságért” nevű szervezetnek. Elhangzott, hogy a német történész most már magyarul is megjelent könyve a Kereszténydemokrata Unió, a CDU válaszúthoz érkezével, Angela Merkel tizennyolc évig tartó pártelnöksége és tizenhat éves kancellársága utáni kihívásaival foglalkozik. „A szerző a változásra képes, modern konzervatív politika képét vázolja fel könyvében” - fogalmazott Bauer Bence. 

A rendezvényen Szalai Zoltán, az MCC főigazgatójának moderálásával Andreas Rödder és Gulyás Gergely németül beszélgettek a könyvről és a modernkori konzervatívizmus kihívásairól.  A mainzi Johannes Gutenberg Egyetemen oktató Andreas Rödder szólt a konzervatív értékrendről. Szerinte a konzervatívok a mindennapi észérvekből indulnak ki, tartózkodnak az ideológiáktól és a szélsőségektől, a társadalmat pedig előrébb helyezik az államnál. A történésznek az a tapasztalata, hogy Németországban, de Európában is egyre jobban polarizálódik a közvélemény és hosszútávon komoly gondot okozhat a jelenleg tapasztalható politikai kultúra.
Szerinte egyre jellemzőbb a politikai közbeszédben egy baloldali, tekintélyelvű identitáspolitikai vonulat és egy ellenkezéssel feltöltött, jobboldali nacionalista irányvonal. Akik pedig a kettő között foglalnak helyet, maga a polgári közép, egyre gyengébb lesz Nyugat-Európában. „Ezért egy modern, a jövő kihívásainak is megfelelő konzervatív-polgári politikára van szükség” - hangsúlyozta Rödder. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a konzervativizmus elmélete és mindennapi gyakorlata Magyarországon a magyar kormányzati munkában találkozik. Gulyás Gergely szerint a magyar konzervatív politikához az alacsony mértékű munkanélküliség és az erős versenyképesség is hozzátartozik, így fontos eredményként említette az erős állami családtámogatási rendszert és az elmúlt tizenegy évben létrehozott egymillió új munkahelyet.

A Mathias Corvinus Collegium feladatának tekinti, hogy tehetséggondozó tevékenysége mellett kulturális eseményeket és rendezvényeket is szervez képzési központjaiban, amelyekre szeretettel várja a városok polgárait. A debreceni Aranybikában tartott könyvbemutatót sok hasonló rendezvény, konferencia és esemény követ majd a következő években.

Fotó: Kovács János