Reading time: 2 minutes

Az MCC Feszt MOL Nagyszínpadán a válságról, válságkezelésről, valamint a gazdasági kilátásokról beszélgetett György László gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkár, valamint Oszkó Péter magyar üzletember, korábbi pénzügyminiszter.

György László államtitkár bevezetőjében elmondta, ha visszatekintünk az elmúlt öt évre, azt mondhatjuk, derülátóan nézhetünk a jövőbe: 2010-hez képest 2023-ra a reálbérek várhatóan megduplázódnak Magyarországon. “Miért is lehetünk optimisták? Többek között azért, mert a valaha volt legnagyobb közlekedési infrastruktúrafejlesztésben vagyunk, 2025-re a határig 11 autópályát hosszabbítunk meg, de a szak- és felnőttképzési rendszerünket is megújítottuk, motiválva ezzel mindenkit, hogy Magyarországon tanuljon és dolgozzon” – fejtette ki György László.

Oszkó Péter elmondta: a mostani válságkezelés arról szól, hogy költeni kell a pénzt, mert csak így lehet átvészelni ezt az időszakot, azonban azt, hogy jó dolgokba fektettünk-e be, csak később tudjuk megmondani. A Bajnai kormány korábbi pénzügyminisztere úgy véli, a foglalkoztatottsági adatok értelmezésekor érdemes figyelembe venni, milyen szektorokat érintett a válság. “Ha megnézzük, akkor láthatjuk, hogy a gazdasági nehézségek jelenős mértékben azokat a szektorokat sújtották, ahol jellemző volt a fekete foglalkoztatottság. A válság tehát egy felgyorsított fehérítési folyamatot is elindított, amely természetesen pozitív számunkra“  – fejtette ki Oszkó Péter. Elmondása szerint hisz abban az alapgondolatban, hogy azokat a problémákat, amelyeket az üzleti szféra meg tud oldani, azokat hagyni kell megoldani. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az államnak nem kell semmit sem csinálnia – tette hozzá.

György László szólt arról is, hogy Magyarország kitart a munka- és tudásalapú támogatások mellett, ennek hatására pedig a válság alatt átalakult a munkaeőpiac Magyarországon: kevesebben dolgoznak turisztikai területen, és többen helyezkedtek el az IT szektorban és a szakmai, tudományos területeken.