Reading time: 4 minutes

Tavalyhoz hasonlóan, idén is számos előadással és programmal várta látogatóit az MCC a 2019. július 4-7 között megrendezett, marosvásárhelyi VIBE fesztiválon.

Tavalyhoz hasonlóan, idén is számos előadással és programmal várta látogatóit az MCC a 2019. július 4-7 között megrendezett, marosvásárhelyi VIBE fesztiválon. Az MCC sátrában a fesztivál egésze alatt olvasósarokban pihenhettek meg és olvashattak a fesztiválozók, műveltségi kvízt tölthettek ki, illetve kritikai készségeiket is próbára tehették egy, álhírekről és áltudományos tartalmakról szóló teszt kitöltésével. Mindezek mellett memóriajátékot is játszhattak, amelyben az MCC, a NEB és a Mandiner közös szerkesztésében készülő, hamarosan megjelenő Magyar hősök című kötet alakjainak portréjával és életével ismerkedhettek meg a látogatók. Kollégáink továbbá nemcsak az odaérkezőknek mesélhettek intézményünkről, hanem a fesztiválon élőben közvetítő Marosvásárhelyi Rádiónak is adtak interjút, bemutatva a collegiumot és annak tevékenységét.

A fesztivál tudásfóruma, a VIBE Koli előadásaiba is bekapcsolódtak kollégáink és meghívott előadóink. Az online világ és a technológia hatása valóságunkra, viselkedésünkre és tudásunkra című beszélgetésünkön dr. Ármeán Otília (Sapientia EMTE), Falyuna Nóra (MCC) és Száfta Szende (ShiftSpace) hívta közös gondolkodásra a közönséget Szabó Kata (MCC) moderálásával. A beszélgetés fő témája a digitális műveltség volt, ebből kiindulva jártuk körbe többek között az online világ, a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia, valamint digitális és médiakompetencia kérdéseit is. 

A Határ a csillagos ég. Űrkutatás mint karrier beszélgetésen Falyuna Nóra (MCC) moderálása mellett dr. Ferencz Orsolya Ildikó űrtevékenységért felelős miniszteri biztos, és Puskás Dávid, a University College of London fizikus hallgatója mutatták be, mit is jelent az űrtevékenység, mivel foglalkozik egy űrkutató, mi a téma relevanciája a politika, a tudomány és a piac számára. Hangsúlyosan szó esett a klímaváltozásról, illetve arról, hogy az alacsony természettudományos műveltség miatt, milyen mértékben jelennek meg és terjednek megtévesztő, áltudományos nézetek ezen a területen.

Dr. Rácz Bélával (BBTE) és Vincze Loránttal (EP-képviselő, RMDSZ) Szabó Kata (MCC) beszélgetett az Úton a Nyugat-Európai jólét felé? című beszélgetés keretében. Az előadók a ’jólét’ és a ’nyugati jólét’ kifejezések meghatározásával kezdték beszélgetésüket, majd olyan kérdésekre keresték a választ, hogy milyen különbségek vannak az EU egyes országainak ’jóléte’ között, hogy függ össze a ’jólét’ és a ’demokrácia’ fogalma, illetve, hogy az EP milyen befolyással van az EU országainak fejlődési lehetőségeire, ’jólétére’.

Előadásaink sorát A posztigazság kora: beszélgetés a fake news-gyárakról című beszélgetésünk zárta. Janik Szabolcs (Migrációkutató Intézet) moderálása mellett Kövecsi-Oláh Péter (Migrációkutató Intézet), Szabó Kata (MCC) és Falyuna Nóra (MCC) beszélgettek. Az izgalmas diskurzus bemutatta az álhírek problémáját, a jelenség definiálásának nehézségeit, terjedésének okait és körülményeit, valamint hangsúlyosan azt, hogy a keleti világ nyugati médiareprezentációi milyen mértékben érintettek ebben.

Köszönjük előadóinknak, hogy elfogadták meghívásunkat, és bízunk benne, hogy látogatóink és közönségünk hasznos információkkal távoztak programjainkról!