Reading time: 2 minutes

„Nem az a lényege a meccsnek, hogy megnyerd, hanem hogy úgy játssz, hogy a következőre is meghívjanak…” – tanácsolta hallgatóinknak a Vezetőképző Klub vendége, Németh Gergely, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára.  A kedd esti online beszélgetés során a helyettes államtitkár életének különböző meghatározó szakaszaiba engedett betekintést diákjainknak egyetemi tanulmányaitól kezdve, jelenlegi pozíciójának betöltéséig.

A védelempolitikával kapcsolatban úgy fogalmazott, egy kicsi közösség szakmai vezetője, mely távoli dolgokkal foglalkozik, feladata eszközöket találni és meggyőzni azok használatára a biztonságos környezet erősítése érdekében másokat. Mindehhez türelmesnek kell lenni és ragaszkodni a kitűzött vízióhoz.  Az este folyamán többek között szó volt globalizációról, haderőfejlesztésről, a Zrínyi2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programról, de a koronavírus világjárvány védelempolitikai aspektusairól is.

A szakpolitikát érintő kérdések mellett Németh Gergelyt a jelenlévők vezetői feladatairól is kérdezték. A helyettes államtitkár elmondta, legnagyobb kihívásnak a folyamatok fenntarthatóságát látja, hogy a belső kohéziót fenntartsák. A jövő vezetőinek azt tanácsolta, feszegessék határaikat, de ne felejtkezzenek meg a csapatmunkáról, mert hosszú távon nem az egyéni nyereség a lényeg, hanem az interoperabilitásra való törekvés fenntartása és a hosszú távú szemléletmód a közös cél elérése érdekében.