Reading time: 34 minutes

Három diákunk, Bódis Bence, Nagy Léna, és Pásztor Dia írásai tanulmányi útjukról Frankfurtban, Brüsszelben, és Londonban a Középiskolás Program keretei között.

Bódis Bence

Felejthetetlen emlékek, felbecsülhetetlen értékű kapcsolatok, életre szóló barátságok. Amennyiben pár szóban kellene leírnom, hogy pontosan mi történt velem november 29-e és december 6-a között Frankfurtban, Brüsszelben, illetve Londonban, talán ez a három kifejezéslenne leginkább találó. Az úton szerzett élményekről órákat tudnék beszélni (ahogyan azt már meg is tettem néhány alkalommal), azonban most a legfontosabb elemeket próbáltam röviden összefoglalni.

Utazás

Utunk keresztülszelte Európát, így nem meglepő módon sokféle közlekedési eszközt vettünk igénybe. Indulásunkkor Budapestről Frankfurtba repülővel jutottunk el, ami előtt és közben már nagyon szépen elkezdett összerázódni kis csapatunk. Számomra különösen nagy élmény volt a Brüsszelből Londonba vezető vonatút, hiszen régóta terveim közt szerepelt a Csatorna-alagúton való átkelés, ráadásul a 300 km/h-s sebességet egy finom kávé mellett élvezhettük. Két vonatos utazásunk után már szépen összeállt a kép a fejemben, hogy miért is lehet a vasút a jövő fenntartható közlekedési eszköze. Emellett természetesen a londoni klasszikus kétemeletes buszokkal is sokat csavarogtunk a városban, sőt, a Temzén még hajózásra is volt lehetőségünk.

Gazdasági előadások

Kirándulásunk elsődleges célja ismereteink és látókörünk bővítése volt gazdasági és Brexit témakörökben. Az előadások ismertetése előtt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy számomra rendkívül felemelő érzés volt az, hogy 17-18 éves korunk ellenére minden előadó maximálisan komolyan vett minket, és lenyűgözően színvonalas prezentációkat hallgathattunk végig. Ezenfelül minden kérdésünkre precíz és részletes válaszokat kaptunk, amelyek szintén hozzájárultak szakmai fejlődésünkhöz.

Elsőként Frankfurtban hallgathattunk meg két gazdasági témakörű előadást. Perjési Dóra, Frankfurtban dolgozó pénzügyi szakember elsősorban az EU gazdasági történelméről, és azeuróról, mint közös pénznemről beszélt. Ezt a programot azonban csak online formában volt lehetőség megszervezni, mégis rengeteg új ismeretre tehettünk szert.

Szintén Frankfurtban, a Geldmuseum épületében angol nyelven hallgathattuk végig Fabian Scharf, az Európai Központi Banknál dolgozó német gazdasági szakember előadását. Az előző prezentációval ellentétben ez legfőképp a Frankfurtban székelő Központi Bank szerepét és döntéshozatali mechanizmusát mutatta be, de szó volt többek között a pénzhamisítás visszaszorításáról is. Az előadásunk után volt lehetőségünk meglátogatni a Geldmuseum kiállítótermeit is, ahol rengeteg érdekességgel találkoztunk mindennapi fizetőeszközeinkkel kapcsolatban.

Brexit

Az elmúlt években tele volt a média a Brexittel, pozitív és negatív hatásaival, különböző véleményekkel. Azonban számomra az út előtt eléggé megfoghatatlan dolognak tűnt, hogy pontosan mi érint engem, illetve a briteket a sokat emlegetett változásokból. Számomra az utazás egyik szakmai fénypontja volt, hogy három brit szakértő különböző véleményét hallgathattuk meg Brüsszelben, illetve Londonban.

A Brüsszelben székelő New Direction politikai szervezetnél két beszélgetésen vettünk részt:először egy olyan előadást hallgattunk meg, ahol egy Brexit-párti brit szakpolitikus mondta el érveit, a második körben pedig egy Brexit-ellenes szakértő adta át nekünk véleményét. Személy szerint én inkább a Brexitet ellenzők táborába tartozom, mégis olyan komoly érveket tudott felhozni mindkét szakember, amivel meggyőződtünk arról, hogy az ügyben korántsem olyan könnyű állást foglalni. Itt fontosnak tartom kiemelni, hogy a leírtak könnyen egy túlzottan formális előadás képét vetíthetik elő, azonban mindkét előadás részemről sokkal inkább egy kötetlen baráti beszélgetés érzését keltette, köszönhetően az előadók közvetlenségének és kérdéseinknek, érdeklődésünknek is.

Londonban egy biztonságpolitikai szakértő tartott előadást a szakterületét érintő Brexit következményekről. Habár ezen a napon mindenkire szinte egyszerre jött rá a fáradtság, mégis rengeteg információt kaptunk a kérdés összetettségéről és a nemzetközi koordináció fontosságáról. A szakmai témák mellett volt lehetőségem személyes véleményéről megkérdezni az előadót, mint Londonban élő britet a Brexittel kapcsolatban, és itt is egyrendkívül konstruktív és érdekes beszélgetés alakult ki.

Városok felfedezése

Szerencsére a rengeteg szakmai program mellett volt időnk mindhárom várost turista szemmel is felfedezni. Erről szintén regényt tudnék írni, azonban most csak a legfontosabb emlékeket próbáltam összeszedni.

Frankfurtban elképesztő hangulattal fogadott minket a karácsonyi vásár, ahol a hűvös időellenére nagyon sokat sétáltunk és vásároltunk. A német nagyvárosban egy felhőkarcoló, a Main Tower tetejéről is megcsodálhattuk a város látképét, ami csakugyan káprázatos volt.

Brüsszelben az első este különösen mély nyomot hagyott bennem. Sajnos aznap este halt megegy híres belga zeneszerző, és az ő tiszteletére a város főterén, a Grand Place-on zenés ünnepséget rendeztek. A szomorú hír és a szakadó eső ellenére a hangulat lélegzetelállító volt,beleértve az esőben táncoló és éneklő helyieket, akikhez természetesen mi is csatlakoztunk.

Londonban már volt szerencsém járni, most azonban teljesen új arcát mutatta a város. Ha bárkiaz angol fővárosba látogat, mindenképp ajánlani tudom neki a Temzén való hajózást, és agreenwich-i obszervatóriumot is. A kilátás innen káprázatos a környező felhőkarcolókra, ésszintén tökéletes hely, ha valaki egy kicsit el akar menekülni a nagyváros zajától.

Személyes fejlődés

Úgy gondolom, nem túlzás azt állítani, hogy ez alatt az egy hét alatt több ismeretet és képességet sajátítottam el, mint egy iskolai félév alatt. Ezalatt nem csak a szakmai előadásokra gondolok, hanem a közösségépítésre és az idegen nyelvek tanulására is.

Először is nagy öröm volt számomra, hogy német nyelvterületen is jártunk, mivel az angol utána német a második tanult idegen nyelvem. Jelenleg B2-es nyelvvizsgára készülök német nyelvből, és fantasztikus volt néhány napot anyanyelvi területen eltölteni, ahol tudtam kamatoztatni nyelvtudásomat. Angol nyelvből felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem, mégis nagyon sokat fejlődött a nyelvtudásom az öt angol nyelvű előadás alatt, és egyben felemelő érzés volt, hogy egyenlő partnerként mindenki aktívan részt tudott venni a beszélgetésekben.

Egy számomra nagyon kedves tanárom gyakran mondja, hogy a XXI. század aranya az információ és a kapcsolatok. Ha ezt a mondást szigorúan értelmezzük, akkor túlzás nélkül állíthatom, hogy ezen a héten hatalmas mennyiségű aranyat bányásztunk. Mindhárom városban olyan ismeretségekre, kapcsolatokra tettünk szert, amely biztos vagyok benne, hogy mindannyiunk jövőjében kamatozni fog. Külön kiemelem a Londoni Magyar Nagykövetséget,és a Brüsszelben található Európai Uniós Állandó Képviseletet, ahol rendkívül tapasztalt és segítőkész diplomatákkal ülhettünk egy asztalnál. Többek között arról is szó volt, hogy milyen úton jutottak ők el jelenlegi munkahelyükre, és hogy mi hogyan tudnánk hasonlóan szép karrierutat bejárni.

A legfontosabbat azonban a végére hagytam: csapatunkat. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy egy pillanatig sem éreztem úgy, hogy a tíz fős társaságból bárki kilógna vagy elszigetelődne, sőt, azt gondolom, hogy nagyon szoros kapcsolatot tudtunk kialakítani egymással. A rengeteg beszélgetés, közös élmény, a séták az esti városokban olyan emlékeket adtak, ami biztos vagyok benne, hogy mindannyiunknak életre szóló, és ha bármikor találkozunk egymással, órákat el tudunk beszélgetni az utazás felejthetetlen pillanatairól.

Összességében azt gondolom, hogy az utazás életem egyik legnagyobb élménye volt. A vírushelyzet és egyéb hátráltató tényezők ellenére a szervezés abszolút profi volt, és semmiben nem szenvedtünk hiányt. Nehezen tudnék bármi negatívumot találni az utazásról, talán egyedül azt, hogy túl gyorsan eltelt ez az egy hét. Őszintén bízom benne, hogy több hasonló élményben lehet még részem ezzel a csapattal a jövőben.


Nagy Léna Vanda

Szerencsésnek mondhatom magam, ugyanis egyike lehettem annak a 10 tehetséges diáknak, akiket kiválasztottak a több mint 70 jelentkező közül a tanulmány útra. A szakmai kirándulás során meglátogattuk az Európai Unió jelentős gazdasági és pénzügyi intézményeit, valamint színvonalas előadásokat hallgathattunk szakmabeliektől, gazdasági és diplomáciai témákról egyaránt. Utunk során érintettük Frankfurtot, Brüsszelt és Londont. A szakmai programok mellett azonban városnézésre és szórakozásra is volt lehetőségünk.

Az első állomásunk Frankfurt volt, ahol a kora reggeli érkezés után rögtön az Európai Központi Bank épületéhez vezetett utunk. Bár a gyönyörű épületet sajnos csak kívülről sikerült megtekintenünk, este egy zoom előadás keretein belül megismerkedtünk a működésével és az euró jelentőségével Perjési Dórának köszönhetően. Megtudhattuk, hogy mik a maastrichti konvergencia kritériumok, mint például a valuta árfolyamának stabilitása és az, hogy az infláció mértéke legfeljebb 3%-kal haladhatja meg a 3 legkisebb inflációval rendelkező tagország inflációjának arányát. Ezek szükségesek ahhoz, hogy egy tagország bevezethesse a közös pénznemet. A prezentáció során szó volt arról is, hogy az EKB legfontosabb feladati közé tartozik a kritériumokat még nem teljesítő országokról kétévente konvergencia jelentést írni. Érdekességként azt is megtudtuk, hogy az euró először csak számlapénz formájában került bevezetésre 3 éven keresztül 11 országban, mielőtt tényleges fizikai formában használták volna. A sétánkat a Großmarkthalle megtekintésével folytattuk, amiről Hédi beszámolója alapján megtudtuk, hogy a város fő nagykereskedelmi piaca volt, és a felszín alatt szintén itt gyűjtötték össze a zsidó férfiakat, nőket és gyermekeket a deportálásuk előtt. Ezután megnéztük a Frankfurti Tőzsde épületét, amely előtt a Medve és bika szobrot szemlélve meghallgattuk Ákos előadását a Börzéről és az euróról. A curry wurst megkóstolása után a napot egy kulturális programmal zártuk, ugyanis ellátogattunk a Szent Bertalan Dómba és a kapucinus szerzetesek kolostorát is megtekintettük kívülről.

A második napot egy előadással indítottuk, melynek keretein belül Fabian Scharf-tól megtudhattuk, hogy a legfőbb különbség a központi bankok és a kereskedelmi bankok között abban rejlik, hogy míg az előbbi az árak stabilan tartására törekszik, összekapcsolja a különböző országok nemzeti bankjait és ügyfelei közé tartoznak a különböző bankok és állami szervezetek, addig az utóbbi elsődleges célja a minél nagyobb profit megszerzése és ügyfelei a magánszemélyek. A Geldmuseum der Deutschen Bundesbank, azaz a pénzmúzeum volt a következő állomásunk, amely igazából egy interaktív kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A kiállítás keretein belül megtekinthettük a pénz fejlődését az ókortól egészen napjainkig, megtudhattuk, hogy mik voltak a legelső pénzhelyettesítő eszközök, tervezhettünk papírpénzt és láthattuk a többi, forgalomba nem kerülő euróterveket is. Megtudhattuk, mi alapján választják ki a már nem megfelelő pénzeket, miként semmisítik meg ezeket, hogyan tudják megállapítani egy papírpénzről hogy valódi-e? Megpróbáltunk felemelni egy kézzel egy 12,5 kilós aranyrudat, valamint játékos kvízek segítségével felmérhettük tudásunkat. Ez a nap sem maradhatott kulturális program nélkül, ugyanis a délutánunkat a Goethe Museumban folytattuk. Itt meghallgattuk Szilveszter előadását a méltán híres íróról, aki egyben költő, grafikus, jogász és politikus is volt. A Goethe-ház minden szobájába betekintést nyerhettük: a múzemban a különböző festmények megtekintése mellett volt lehetőségünk verset fordítani és kipróbálhattuk magunkat íróként is, ugyanis 3 különböző nyelvű szavakból formáltuk meg versünket. Este a Main Tower tetejéről gyönyörködhettük a városban, mielőtt másnap kora reggel újra útnak indultunk.

A harmadik napon a délelőttünket már Brüsszelben indítottuk a Manneken Pis és a Grand Place felfedezésével. Ennek történetét Pannitól tudtuk meg, miszerint egy kisfiú megmentette a várost a leégéstől és ezért állítottak neki szobrot, majd így lett a város egyik jelképe. A délutáni programunk is nagyon izgalmas volt, ugyanis ellátogattunk Magyarország Európai Uniós Állandó Képviseletére, ahol meghallgattuk Beszteri Zsuzsanna kabinetfőnökasszony előadását a képviselet munkájáról és a diplomaták szerepéről. A legmeglepőbb mondata talán az volt számomra, hogy a legfontosabb beszélgetések a közös reggeliken / vacsorákon, illetve a folyosókon zajlanak, nem pedig a tárgyalóteremben. Szarvas Erik Brexit tárgyalásokért felelős szakdiplomata előadásából első kézből tudtunk meg érdekes információkat, ugyanis hazánkat képviselve ő is részt vett a tárgyalásokon. A napot a Parlamentáriumban zártuk, ahol a kiállítás egy rövid európai történelmi áttekintéssel kezdődött. Ezek után megismertük az Európai Parlament felépítését, megtudhattuk, hogy kik a képviselői az adott országoknak, hogy nem országonként ülnek a Parlamentben, hanem politikai nézet szerint. Betekintést nyerhettünk abba is a rövid interjúk segítségével, hogy egy-egy állampolgár életét miben és hogyan befolyásolja az Uniós tagság. Ezt követően célba vettük a Grand Place-t, ahol a feldíszített karácsonyfa mellett a szakadó eső, a kiváló zene és a fényfestés adta meg a hangulatot. Vacsora után meghallgattuk Dia összefoglaló előadását az Európai Parlament működéséről.

Negyedik napunk első állomása a New Direction nevű Think Thank irodája volt, ahol egy rövid áttekintés kaptunk a cég működéséről, ezután meghallgathattunk két előadást a Brexit-ről. A legjobb az volt, hogy a Brexit-kampány két különböző oldaláról (maradás illetve kilépés) mutatták be álláspontjaikat, amelyeket addig csak az egyik szemszögből hallottunk. Az előadások után ellátogattunk a Schuman téren látható EU-s intézményekhez, mint például az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa. Utazásunk elengedhetetlen része volt a helyi gasztronómia kipróbálása: ettünk sültkrumplit, waffel-t és belga csokit. Délután kiutaztunk a külvárosba, hogy szemügyre tudjuk venni az 1958-as világkiállításra épült Atomiumot. Az építmény a maga 102 méterével teljesen lenyűgözött minket, ugyanis volt szerencsénk nappali fényben és esti kivilágításban is megtekinteni. A 9 gömbből álló vasatommag egy csúcsára állított kockát formál, melyből 6 látogatható. A kiállítótermekben átélhettük a világkiállítás hangulatát, az egyik helyiségben fényshow varázsolt el a minket. A gömbök közötti közlekedés a „csöveken“ keresztül történt lépcsők és mozgólépcsők segítségével, amiken szintén nem unatkoztunk a fényjátéknak köszönhetően.

Az ötödik nap egy hihetetlenül izgalmas utazással kezdődött, ugyanis röpke 2 óra alatt robogtunk át Brüsszelből, Franciaországon át Londonba a Csalagúton keresztül akár 330 km/h-ás sebességgel. Először a Londoni Magyar Nagykövetségen vártak minket egy fogadással. Hatalmas élmény volt egy ilyen helyre bejutni. A program keretein belül meghallgattuk Stephen Massey, egy igazi brit úriember véleményét a Brexitről és betekinthettünk Anglia biztonságpolitikájába is. Több új információt is megtudhattunk, mint például azt, hogy bár az európai kereskedelmi kapcsolataik megszűntek, nyitottak az új Európán kívüli kapcsolatokra. Ez például abban mutatkozik meg, hogy jelenleg nincs magyar bor a boltok piacain, de később akkor lesz ausztrál boruk. Megtudhattuk, hogy őt személy szerint nem zavarják az új beutazási szabályok, mert ha Amerikába akarsz beutazni, akkor is kell vízum, és arra sem mondják az emberek, hogy akkor nem utaznak. Így van ez velük is: ha utazni akarnak, akkor úgyis ki fogják tölteni a papírokat. Véleménye szerint a Brexitnek csak a rövid távú hatásai rosszak, pl.: munkaerőhiány és készlethiány, hosszú távon azonban jól fognak vele járni. A nagykövetség elhagyása után megkóstoltuk a helyi ínyencséget, a fish and chips-et. Az utolsó pénteki programunk központi témája is a pénz volt, ez azonban más szemszögből volt szakmai. A népszerű Netflix sorozat, A nagy pénzrablás alapján mintázott szabaduló szoba és szituációs játékon vettünk részt. Itt sikerült elsajátítanunk a bankrablás rejtelmeit a professzor és társai segítségével, másztunk lézersugarak alatt, rejtőzködtünk fegyveres őrök elől, felrobbantottunk egy széfet és pakoltunk aranyrudakat. Mindezeket az ikonikus piros kezeslábasokban.

Az előző napok szakmai programjai után a hatodik napon a városnézésé volt a főszerep. Reggeli után meghallgattuk Regi előadását a Bank of England feladatáról és jelentőségéről. A napot egy hajókirándulással kezdtük a Temzén, amely során megtekinthettük a város látványosságait: a Big Ben-t, a Tower Bridge-t, emellett London két üzleti negyedét a City of London-t és a Canary Wharf-ot. Bence előadásából kiderült, hogy az utóbbi az új, modernebb üzleti negyed, amelybe lakóépületeket és shopping centereket is építettek, hogy ne csak munkaidőben legyen ott élet, valamint azt is, hogy saját reptere is van a városrésznek. A végállomás a Greenwich-i Királyi Obszervatórium volt, ahol a 0. hosszúsági kör található. Ennél készült is egy aranyos videó a csapatról, ahogy ugrálunk a vonal felett. Gréti előadásából megtudtuk, hogy a csillagvizsgálót a tengeri navigációhoz szükséges csillagászati megfigyelések céljából építették, ugyanis rengetegen vesztették életüket a tájékozódás hiánya miatt. Érdekesség, hogy még Amerika is beleegyezett, hogy a 0. kör Anglia fővárosában legyen, ugyanis addigra már a legtöbb tengeri térkép középpontjában Greenwich volt. Zárásként egy hatalmas sétát tettünk a karácsonyi díszekben és kivilágításban pompázó városban, ahol a hangulatos utcazenei aláfestésnek köszönhetően átélhettük az igazi londoni életérzést.

A hetedik és egyben utolsó napunk középpontjában a szórakozás állt. Patrik City of London-ról tartott beszámolója után a méltán híres piros emeletes buszon utazva érkeztünk meg napunk első helyszínére a Trafalgar Square-re. Innen egy másfél órás nézelődés vette kezdetét a hely látványosságaiban. Elmentünk a Buckingham-palotához, ahol szerencsésen elcsíptük az őrségváltást, útba ejtettük a Westminster apátságot, a Downing Street-et, valamint a Big Ben-t. Természetesen nem maradhatott el egy fotó sem az ikonikus piros telefonfülkékkel. Délután elképesztő kilátás tárult elénk a London Eye tetejéről. A Baker Street 221/B-be is bekopogtunk, bár Sherlock Holmes éppen nem volt otthon, egy kedves idegenvezető attól még körbe vitt minket a házban, ami megszólalásig hasonlított a sorozatban megismert épületre.

Egy kérdezz-felelek beszélgetés keretein belül első kézből nyerhettünk betekintést két Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal Londonba kijutó diák, Doucha Lilla és Botos Ellák életébe. Utazásunk zárásaként ellátogattunk a Kings Cross pályaudvar 9 és ¾ vágányára, ahol kiderült, hogy „muglik“ vagyunk, ugyanis nem jutottunk át Harry Potter varázslatos világába.

Az utazás hatalmas élmény volt számomra, hiszen a szakmai programoknak köszönhetően rengeteget tanulhattam arról a területről, amiben a jövőmet képzelem el és eljutottam olyan helyekre is, ahova álmomban sem gondoltam volna, hogy ellátogathatok. Mindezek mellett nagyon hálás vagyok, hogy ilyen inspiráló és példakép értékű barátokra tehettem szert, mind a diáktársaim, mind a tanáraim személyében. Hihetetlenül sokat tanulhattunk egymástól az élet minden területéről, úgy hogy ezt észre sem vettük.


Pásztor Dia

Életre szóló élmények, új barátok, rengeteg tapasztalat, 3 ország, 8 nap, 10 diák és 4 kísérő. Ezt a felsorolást még sokáig folytathatnám, ha szeretném összefoglalni, hogy mi minden történt az MCC KP által szervezett első külföldi szakmai kiránduláson, illetve, hogy mennyi mindent kaptam ettől az utazástól. A kirándulás lehetőséget adott arra, hogy szakmailag fejlődjünk, valamint csodálatos embereket ismerjünk meg már az első perctől kezdve.

Utazásunkat egy "nulladik nappal" kezdtük, hiszen 2021. 10. 28-án késő délután a budapesti reptéren található Ibis szállodában találkoztunk annak érdekében, hogy könnyebb legyen a másnap reggeli korai indulás. Ahogy a beszélgetések során elkezdtük megismerni egymást, azt hiszem, már itt a legelején is éreztük, hogy egy jó csapattal és fantasztikus hangulatban telik majd el a következő pár nap.

Hétfőn reggel, miután megérkeztünk első úticélunkhoz, Frankfurt óriási repterére, és lepakoltuk csomagjainkat a szálláson, rögtön el is indultunk az első szakmai programunkra. Mivel a kirándulás fókuszában a közgazdaságtan és a különböző gazdasági kérdések álltak, a járványhelyzet miatt ugyan sajnos csak kívülről, de meglátogattuk az Európai Központi Bank épületét. Rögtön részt vettünk az első kulturális programunkon is, hiszen az EKB új épülete mellett található a Großmarkthalle náci emlékhely, amelyről diáktársunk, Hédi tartott nekünk egy színvonalas előadást. Mint megtudtuk, a Holokauszt során a piac területéről szállították el a zsidókat a koncentrációs táborokba, ezért alakították ki itt az emlékművet. A belvárosi sétát követően megtekintettük a Frankfurti tőzsdét, a Börzét, ahol a híres bika és medve szobrok is fellelhetőek. Ugyan bemenni ebbe az épületbe sem tudtunk, ám Ákos előadása kellőképp kárpótolt bennünket, hiszen sok új információval gazdagodtunk ezt a gazdasági szempontból kiemelten fontos helyszínt illetően is. A délután folyamán meglátogattuk még a város két emblematikus helyszínét, a Császárdómot és az EURO-jelet is, ami az EKB régi épülete előtt található. Az esténk is izgalmasnak ígérkezett, és megtapasztalhattuk, milyen érdekes helyzeteket tud okozni a járványhelyzet, hiszen egy online előadás keretében beszélgethettünk Perjesi Dórával, az EKB munkatársával, aki éppen otthonról, Magyarországról végzi a munkáját. A lebilincselő előadás során tanulhattunk az euró jelenségeiről és történelméről, az eurózónáról, a gazdasági és monetáris unióról és az euróövezethez való csatlakozás kritériumairól is. Az előadó arra is kitért, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek az euró bevezetésének egy-egy országban, illetve külön foglalkoztunk ebből a szempontból Magyarország helyzetével is.

A második Frankfurtban töltött napunk is hasonlóan eseménydúsan telt, mint az első. A délelőtt folyamán a Deutsche Bundesbank, azaz a Német Központi Bank volt az úticélunk, ahol a bank egyik munkatársa, Fabian Scharf tartott egy előadást angol nyelven. Megismerhettük Frankfurt fontos pénzügyi szerepét, a központi és a kereskedelmi bankok közti különbséget, és a központi bankok célkitűzéseit. Ezen felül jobban megérthettük a Bundesbank felépítését és feladatköreit is. A Geldmuseum kiállításán is lehetőségünk volt részt venni, ahol interaktív keretek között jobban megismerhettük a pénz történetét egészen az ókortól kezdve, valamint az euró történelmébe, az inflációba és különböző országok fizetőeszközeinek történetébe is betekintést nyerhettünk. A délután során többet megtudhattunk a német kultúráról, hiszen ellátogattunk a Goethe-házba és Múzeumba, ahol interaktív kiállítások és Szilveszter izgalmas előadásának segítségével megismerhettük Goethe és további jelentős német alkotók életét. Sötétedés körül visszatértünk a modern üzleti negyedbe, ahol felmehettünk Frankfurt egyik szimbolikus felhőkarcolója, a Main Tower tetejére és megcsodálhattuk a kivilágított város lélegzetelállító panorámáját.

A harmadik nap reggelén újra a koránkelésé volt a főszerep, hiszen indultunk is a vasútállomásra, hogy minél hamarabb odaérjünk Brüsszelbe. Az első belga programunk a Grand Place és a Manneken Pis megtekintése volt, amelyek izgalmas történelmébe Panni avatott be minket. A délután folyamán utunk Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletére vezetett, ahol az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy Beszteri Zsuzsanna kabinetfőnök-asszony fogadott minket és mesélt nekünk a munkájáról és feladatairól, így a diplomácia világába és a nemzetközi szervezetek által ajánlott karrierutakba is betekintést nyerhettünk. Röviden megismerhettük a jelentős Uniós intézményeket, a nagykövetek és diplomaták rendszerét, illetve a felmerülő kérdéseinkre is kielégítő válaszokat kaptunk. Szintén a Képviseleten hallgathattuk meg Szarvas Erik, Brexit-tárgyalásokért felelős szakdiplomata előadását a Brexit folyamatáról, lehetséges okairól, a kilépés Magyarországot érintő szempontjairól és a még mindig tisztázatlan kérdésekről. Innen a Parlamentárium épületéhez mentünk, amely Európa legnagyobb parlamenti látogatóközpontja, és számomra kifejezetten fontos helyszín, hiszen én erről az intézményről és az Európai Parlamentről tarthattam előadást diáktársaimnak. Az interaktív kiállítás során érdekes tényeket tudhattunk meg mind az Európai Parlamentről, mind a többi Uniós intézményről, és közösen fedezhettük fel ezek rejtelmeit. A nap végén, visszatérve a Grand Place-ra, megcsodálhattuk a teret karácsonyi díszkivilágításban, megnézhettük a fényfestést és belecseppentünk az igazi belga életérzésbe, ahogy a tömeg együtt énekelt és táncolt a téren.

A második Brüsszelben töltött napunk reggelén havazás közepette látogattunk el a New Direction Foundation politikai agytröszt (thinktank) székhelyére, ahol két munkatársukkal beszélgethettünk a szervezet jelentőségéről és szerepéről az európai politikai életben és a konzervativizmusban, valamint megismerhettük az ECR európai parlamenti képviselőcsoporttal közös munkájukat is.  Számomra kifejezetten érdekes volt, hogy ezután Stephen Woodard is csatlakozott a beszélgetéshez, és kirándulásunk egyik fontos kérdése, a Brexit volt újra terítékén. Ezen beszélgetés során meghallgathattunk két különböző brit álláspontot, hiszen míg az egyik előadó az Európai Unióból való kilépésre szavazott, addig beszélgetőpartnere a bennmaradásra voksolt. A beszélgetés során megérthettük a két különböző nézőpontot, és felemelő volt látni, hogy ez a véleménybeli eltérés a nap mint nap együtt végzett közös munkájukban sem jelent számukra gondot. A délutáni programunk fő célpontja az Atomium volt, amelynek történetét Léna mutatta be nekünk. Az 1958-as világkiállításra készített építmény kívül és belül is nagyon izgalmas, hiszen különböző fény- és hangtechnikai eszközök segítségével modernizálták a komplexumot, így még érdekesebb megtekinteni a benne található termeket. Nem feledkezhetek meg arról sem, hogy az Atomium legfelső emeletéről csodálatos kilátás tárult a szemünk elé, hiszen beláttuk egész Brüsszelt.

A belga fővárostól búcsút véve péntek reggel vonatra szálltunk és a Csalagúton keresztül eljutottunk egészen Londonig, ahol a leghosszabb időt, 3 napot töltöttünk. Izgalmason kezdődött a nap, hiszen rögtön a Magyar Nagykövetségre indultunk, ahol Stephen Massey előadását hallgathattuk meg a Brexitről, kivételesen nem gazdasági, hanem főleg biztonságpolitikai szempontból. Ebéd után a Bank of England lett volna a következő programterv, amit végül a bezárások miatt nem sikerült meglátogatnunk, de ezesetben sem csüggedtünk, hiszen Regina fantasztikus prezentációját hallgathattuk meg az intézményről. A napot egy szabadulószobában zártuk, ahol egy kicsit más szempontból ismerkedhettünk meg a pénzügyekkel, hiszen a The Money Heist Experience elnevezésű programon vettünk részt, ami valóban olyannak bizonyult, mintha másfél óra keretéig mi is a sorozat szereplőivé váltunk volna.

Szombaton nyakunkba vettük a várost, és igyekeztünk felfedezni az ezerarcú London különböző részeit. Elsőként a Temzén hajózva indultunk el Greenwichbe, így már az utazás során is megcsodálhattuk a főváros híres nevezetességeit, mint például a Tower Bridge-t, vagy a City of London felhőkarcolóit. Greenwichbe érkezve Gréti tartott a helyszínről egy fantasztikus előadást, majd megtekintettük a Királyi Obszervatóriumot. Az is izgalmasnak bizonyult, hogy egyszerre állhattunk a keleti és a nyugati féltekén a 0 hosszúsági foknál. Kifejezetten örültem, hogy szabadidőnkben lehetőségünk volt betérni egy angol könyvesboltba, ahonnan egyikőnk sem távozott üres kézzel. A délután folyamán London egyik legújabb kerületét, a Canary Wharf-t is megismerhettük, amely új, modern és a jövőt idéző építészetével és felhőkarcolóival igazán lenyűgöző látványt nyújtott. A város legújabb üzleti negyedének történetéről és annak érdekességeiről Bencétől tudhattunk meg többet. Az este folyamán egy nagy sétát tettünk a Piccadilly Circus környékén található hangulatos utcákban, így még nagyobb betekintést nyerhettünk a londoni életérzésbe és a kulturális életbe.

A sok izgalom és impulzus közepette szinte észrevétlenül, de vasárnapra elérkeztünk utazásunk utolsó teljes napjához. Reggel meghallgattuk az utolsó előadást, amelynek keretében Patrik mutatta be a City of London városnegyedet. Ezután újra útnak indultunk felfedezni a város ikonikus és szimbolikus helyszíneit, így meglátogattuk a Buckhingam-palotát, a Trafalgar teret, a Big Ben-t, a Westminsteri Apátságot és a Parlamentet is. A Westminster hídon átsétálva elértünk a London Eye-hoz, amelynek tetejéről lélegzetelállítóan gyönyörű panoráma tárult elénk. Délután meglátogattuk a Sherlock Holmes Múzeumot, valamint a 9 és ¾. vágányt is, mint az angol kultúra két igen fontos helyszínét. A Somerset House-ban lehetőségünk volt találkozni két magyar diákkal, akik a King’s College-ban tanulnak, így elsőkézből kaphattunk információkat a külföldi továbbtanulás szépségeiről, esetleges nehézségeiről, a lehetőségekről és a jelentkezési procedúráról is. Mindkét előadónk, Doucha Lilla és Botos Ellák is készségesen válaszolt a bennünk felmerülő kérdésekre, és egy remek kötetlen beszélgetés alakult ki az együtt töltött idő alatt.

Hétfőn reggel az utazásunk igazán keserédes pillanata is elérkezett, mikor együtt indultunk el a londoni Stansted reptérre, hiszen egyrészt nagyon örültünk annak, hogy hamarosan újra láthatjuk otthoni szeretteinket, másrészt pedig még szívesen folytattuk volna ezt a varázslatos együtt töltött utazást. Teljes szívemből biztos vagyok benne, hogy mindannyian rengeteget tanultunk az utazás során szakmailag és emberileg egyaránt. Azt a rengeteg élményt és tapasztalatot, amit kaptam ez a beszámoló nem képes összefoglalni, hiszen a szakmai és kulturális programok mellett ugyanolyan fontos szerepet játszott az, hogy csodálatos diákokat és kísérőket ismerhettem meg. Élénk képként élnek a fejemben a hajnalig tartó beszélgetések, a rengeteg nevetés és az esti Lázár Ervin mesék is, amiket László olvasott fel nekünk, és amelyeknek tanulsága még sokáig velem marad majd.

Az új barátságok, a rengeteg élmény és emlék, a szakmai tudásunk gyarapodása és önmagunk fejlesztése nem valósulhatott volna meg az MCC KP lelkes munkatársai nélkül. Szeretném megköszönni az utazás lehetőségét az összes szervezőnek, akik lehetővé tették ezt a kirándulást, illetve külön köszönöm lelkes kísérőinknek: Bartusz-Dobosi Lászlónak, Horváth Magdinak, Mittag Mónikának és Széplaki Leának. Szintén köszönettel tartozom az előadóknak és nem utolsó sorban kilenc diáktársamnak, akik nélkül ez az utazás nem lett volna az igazi. Visszacsatolva a bevezetésemre a beszámolómat pár gondolatom felsorolásával fejezném be: kaland, közösség, felejthetetlen utazás, emlékek, és a hála, hogy ezen együtt vehettünk részt.

A rendezvény megvalósítását részben a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatta.