Reading time: 4 minutes

Dr. Fekete Dávidot mutatjuk be, győri központunk regionális képviselet vezetőjét.

Pályáját mindig is párhuzamosan hatotta át a közélet és a tudomány. 2010 óta Győrben önkormányzati képviselő, 2012-2020 között a város alpolgármestereként dolgozott. Egyetemi diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán szerezte, PhD tudományos fokozatot pedig a győri Széchenyi István Egyetemen, a regionális tudományok területén. Mindig is szívesen foglalkozott oktatással, kutatással, sőt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) mellett jelenleg is egyetemi docensként dolgozik. Dr. Fekete Dávidot mutatjuk be, győri központunk regionális képviselet vezetőjét.

 

A szép közéleti és tudományos karrier mellett miért választottad az MCC-t?

Az elmúlt években különböző munkáimból kifolyólag sok tehetséges fiatallal találkoztam, akár az egyetemi közegben, akár a közéletben. Óriási megtiszteltetés volt számomra a felkérés az MCC győri központjának megalapítására és vezetésére, hiszen ezzel olyan lehetőség nyílik meg a tehetséges fiatalok előtt a régióban, amire korábban még nem volt példa. Szeretem a kihívásokat, és egy ekkora volumenű központ és képzési kínálat helyben gyakorlatilag nulláról történő felépítése tartogat is ilyeneket bőven.

Mit jelent számodra az MCC?

Az MCC elősorban a tehetséges fiatalok felkutatását, képzését és belőlük egy igazi jó közösség formálását biztosítja. Ugyanakkor számomra, akinek az egyetemi élet, a tudomány és a közélet is fontos, az MCC társadalmi és közéleti szerepvállalása közel ugyanennyire felelősségteljes feladat. Gondolok itt a lényeges társadalmi kérdésekkel kapcsolatos tudományos kutatásokra, konferenciákra, műhelybeszélgetésekre és a könyvkiadás színterére.

Győr Magyarország egyik legfontosabb ipari központja is. Miért tartod lényegesnek, hogy az MCC a megyeszékhelyen is megvalósítsa egyedülálló programját?

Az ipari fejlődésnek egyértelműen az oktatási innováció ágyazott meg. Győr hosszú évszázadok óta ugyanis iskolaváros, mely kiemelkedően gyorsan fejlődő felsőoktatási intézménye révén egyre ismertebb és elismertebb szereplő az egyetemi világban is. Emellett – miután hazánk második legfontosabb gazdasági központjáról van szó – kiemelt szerepet játszik az ipari termelésben és a szolgáltatószektorban is. Ez a két tényező pedig azt is jelenti, hogy Győrben rengeteg tehetséges fiatal van, akár itt született, akár családjával együtt érkezett ide az elmúlt években, évtizedben. Számukra nagy lehetőség az MCC és ez persze fordítva is igaz, hiszen nem mindenhol találni ennyi tehetséges fiatalt egy helyen.

Milyen személyiségnek kell lennie annak, aki az MCC győri központját vezeti?

Céltudatos, feladatorientált személyiség vagyok, aki szereti a kihívásokat és amit elhatároz, azt igyekszik tűzön-vízen keresztül megvalósítani.

Történelmi múlt, oktatás, gyönyörű belváros és fejlett ipar – mi az amit igazán szeretsz a városodban?

Tősgyökeres győriként leginkább a városi polgárok közösségét emelném ki, hiszen mindig is ez a közösség volt képes megtartani és fejleszteni a várost az elmúlt évszázadokban, s ma sincs ez másképp. Csodás belvárosunkra, gazdag városi történelmünkre, erős gazdaságunkra és egyetemünkre egyaránt büszke vagyok.

Hogy látod az MCC-t 10 év múlva a városban?

Szimbolikusabb helyre nem is költözhettünk volna, hiszen a középkori városközpontban, a Bazilikával szembeni épületben lelt otthonra az MCC. Bízom benne, hogy a következő évtizedben szakmai munkánkkal rászolgálunk a helyszínre, újra pezsgő szellemi életet viszünk a Káptalandombra és persze rengeteg tehetséges, csillogó szemű fiatal keresi majd fel nap mint nap az MCC-t, ahogy a városi polgárok is szívesen jönnek könyvbemutatóra, konferenciára, vagy akár csak egy csésze kávéra hozzánk.