Reading time: 2 minutes

Az MCC Közjogi Műhelyének vezetője, Sulyok Márton volt az elnöke SZTE Europe Direct Iroda és az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete által szervezett "Fikció, valóság vagy kihívás? A digitalizáció szerepe Európa jövőjének formálásában" című konferencián.

Sulyok Márton bevezető előadásában arról beszélt, hogy Európa digitális jövője csak erős "digitális államokon" nyugodhat, és a konferencia remek alkalom arra, hogy magyar és európai tagállami best practice-ek, erősségek kerüljenek bemutatásra. Kitért arra is, hogy a digitalizáció vívmányai hogyan hasznosulnak a felsőoktatás, az orvostudomány és egészségügy, a közigazgatás, a járműipar és közlekedés, vagy éppen a kulturális örökségvédelem és a mezőgazdaság területén. Szó esett például a digitális felsőoktatásról, a magyar elektronikus közigazgatás eredményeiről, egy szegedi fejlesztésű MI-alapú dementia-előrejelző rendszerről (S-GAP), a ZalaZone autonóm mobilitást vagyis önvezető technológiákat tesztelő pályájáról és az autonóm mobilitáshoz kapcsolódó jogi, felelősségi kérdésekről is.

A műhelyvezető több kiemelkedő digitalizációs fejlesztésről is beszélt, mint például a közgyűjtemények digitalizálásáról a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Bölcsészet Központjával együttműködésben, illetve olyan magyar agrár-startupokról, mint a bedrock farm, amely pesti beltéren elektronizált hidro- és aeropóniás rendszerekkel termeszt zöldségeket, illetve olyanokról is, amelyek mesterséges intelligenciás vagy különféle szoftveres és hardveres eszközökkel segítik a mezőgazdaságot. A konferencia zárszavában kiemelte, hogy a digitalizáció ma Európában számos olyan várt és nem várt élethelyzetre ad választ, amelyekben megbomlik a "tér-idő-cselekmény" egysége, s így a szolgáltatások igénybevevőjének és a szolgáltatóknak fizikailag nem kell egy térben tartózkodnia. Köszönet a szervezőknek a lehetőségért és a kiváló konferenciáért.