Reading time: 3 minutes

Külföldi ösztöndíj, gyakornok program és szakmai tapasztalatcsere. A klímaváltozás ellen küzdő fiatal nemzedék tehetségeinek felkarolása a cél. Együttműködési megállapodást írt alá a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány (KBKA) és a Mathias Corvinus Collegiumhoz (MCC) tartozó Klímapolitikai Intézet.

„A két meghatározó zöld szervezet összefogásának célja az éghajlatváltozás ellen tenni akaró, tehetséges diákok felkarolása, a fiatal nemzedék támogatása a klímaváltozás elleni küzdelemben” – mondta Csepreghy Nándor, a KBKA igazgatója az aláírási ceremónián.

Litkei Máté János, a Klímapolitikai Intézet igazgatója hangsúlyozta: „A megállapodásban rögzített tényleges lépések jól példázzák, hogy a két szervezet nem csak beszél a zöld ügyek fontosságáról, mint oly sokan, hanem tevőlegesen tesz a környezetvédelemért.” 

A megállapodás értelmében a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány ösztöndíjprogramot hirdet az MCC felsőoktatásban tanuló diákjai számára. Az ösztöndíj legfeljebb három hónapos, víz- és természetvédelemmel, klímaváltozással, fenntarthatósággal vagy zöldinnovációval kapcsolatos külföldi szakmai tanulmányútra, képzésre biztosít fedezetet. A lakhatást segítő havi illetményből és egy egyszeri képzési támogatásból álló ösztöndíj összege elérheti a nettó 3,75 millió forintot, amit a KBKA biztosít a nyertes pályázóknak. Hogy melyik országba szeretnének utazni, és ott milyen zöldszakmai programon vennének részt, a támogató jóváhagyásával maguk a fiatalok választhatják ki. Az ösztöndíjra 2021. szeptember 1-től lehet pályázni.

Az ösztöndíjon túl az MCC-s diákok számára is nyitott a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány gyakornoki programja. Az MCC-s tanulók is bekerülhetnek abban a kiválasztott 40 fős csoportba, amelynek szerencsés tagjai havi nettó 150 ezer forintos juttatás mellett kéthónapos zöldszakmai gyakorlatot szerezhetnek egy kiválasztott vállalatnál vagy szakmai szervezetnél. A mostani megállapodásnak köszönhetően 2021. októbertől már a fogadóintézménnyé váló Klímapolitikai Intézethez is jelentkezhetnek szakmai gyakorlatra a KBKA által támogatott fiatalok.

Az ösztöndíj- és gyakornoki programmal kapcsolatban további információkat a www.kbka.org/palyazatok oldalon olvashatnak az érdeklődők. A felek megállapodtak, hogy az ösztöndíj- és gyakornoki program mellett folyamatos szakmai információ- és tapasztalatszerzéssel segítik egymás munkáját.