Reading time: 4 minutes

Lezárult a Vitaakadémia első évfolyamának tréningprogramja. A tavaly indult képzés tapasztalatairól Baki Noémi, az MCC Vitaakadémia résztvevője írt beszámolót.

Lezárult a Vitaakadémia első évfolyamának tréningprogramja. A tavaly indult képzés tapasztalatairól Baki Noémi, az MCC Vitaakadémia résztvevője írt beszámolót.

A decemberi képzési hétvégét követően a Vitaakadémia oktatói utunkra bocsájtottak minket, az első évfolyamot, hogy az általuk átadott tudást kamatoztassuk és a gyakorlatba átültetve másokkal is megismertessük a vitázás világát. Nem is sejtettük még akkor, hogy mennyi meglepetést és kihívást tartogat számunkra ez az év.

Az első újdonság számomra az volt, hogy hirtelen én kerültem oktatói pozícióba, és egy KáPé-s hétvége szombati napján szembe találtam magam egy csapat lelkes fiatallal, akik már alig várták, hogy kipróbálhassák magukat az első szervezett vitájukon. Lámpalázasan igyekeztem nekik minden fontos információt átadni, ők pedig hasonlóan lámpalázasan igyekeztek minél határozottabban érvelni. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az MCC fiataljainak tarthattam vitát és ekkor döntöttem el, hogy nem ez volt az utolsó. 

A következő alkalmam szervezésének már magabiztosabban álltam neki. Úgy gondoltam, hogy már tudom, mire számíthatok, de a kialakult járványhelyzet és az azt követő korlátozások keresztül húzták a számításaimat. Gondterheltem ültem a félig megtervezett vitaalkalmam jegyzetei fölött, amikor megérkezett az email: Online folytatjuk! Hirtelen nem is tudtam hova tenni az ötletet, annyira szokatlannak tűnt, de hamar megláttam benne a lehetőséget. A Zoom alkalmazás segítségével megteremtettünk egy eddig még ismertelen vitázási formát, az online vitát. És remekül működött! Meglepetésemre a vártnál jobban sikerült a baráti társaságnak tartott online-vitaest, és nagy örömömre szolgált, hogy sikerült az ő érdeklődésüket is felkeltenem a vitázás iránt.

Alig egy héttel ezután újra találkozhattam az MCC diákjaival, ezúttal az egész hétvégi program a vitázásról és az érveléstechnikáról szólt. Újabb KáPé hétvége, újabb 9 diák, akik egy Zoom találkozón gyűltek össze virtuálisan, Magyarország és Erdély különböző pontjairól. Ezúttal a tételmondatokat, a viták témáját is ők választhatták ki, így a diákok olyan témában érvelhettek, ami közel áll hozzájuk, például az iskolai kötelező olvasmányok szükségességének kérdéséről.

Kíváncsian vártam az utolsó képzési hétvégénket, a végső állomást, mielőtt hivatalosan is vitatrénerekké válunk. A már mindannyiunk által jól megismert Zoom segítségével erre is sort kerítettünk június végén, hogy közösen megbeszéljük a tapasztalatainkat és megoldást találjunk a nehézségekre. Ez alatt a két nap alatt sikerült teljes képet kapnom arról, hogy pontosan mire is érdemes fókuszálnom a jövőben, mint vitaoktató, mik a legfontosabb elemek az elméleti oktatás során és hogyan érdemes őket megközelíteni. Ezen felül részletesen áttekintettünk olyan nehezebb témákat is, mint a tételmondatalkotás és tanultunk különböző módszereket arra, hogy hogyan tudjuk apróbb változtatásokkal különböző irányba terelni a vita menetét. Természetesen a közös vita sem maradhatott el, amit mint majdnem hivatalos vitatrénerek tudtuk kielemezni és összevetni a legelső közös vitánkkal. 

Ez alatt a néhány hónap alatt, amit a képzésben töltöttem, volt alkalmam megismerkedni olyan lelkes és elszánt emberekkel, akik szívükön viselik a vitakultúra terjesztésének ügyét, és akikkel a jövőben is szívesen dolgoznék együtt. Mindezek mellett remélem, hogy az eddig megszerzett tudásunk és tapasztalataink a következő évfolyamoknak is a hasznára válnak majd.

Baki Noémi
MCC Vitaakadémia, MCC Jog szakirány