Reading time: 2 minutes

Kárpátalján tavaly ősszel már harmadik évfolyamát indította el a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzője (KKV) partnerségben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel (KMKSZ), a KMKSZ Ifjúsági Szervezetével és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselővel.

A diákok tevékeny résztvevői voltak a közéleti vezetőképzőnek, és sikeresen teljesítették a kötelező feladatokat. Július 24-én ünnepélyes keretek között vették át diplomájukat.

Különleges alkalom volt a diplomaosztó ünnepség, hisz nem csupán az idén végzett harmadik évfolyamos diákok vehették át okleveleiket, hanem az elmúlt év végzősei is, akiknek a járványhelyzet miatt sajnos nem volt lehetőségük személyesen átvenni diplomáikat.

Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese a diplomák átadása előtt elmondta, amikor 1996-ban létrehozták a Mathias Corvinus Collegiumot, akkor az intézet kifejezett célja nem volt más, mint az évek alatt felhalmozódó tudás és tapasztalat szétsugározása a szélrózsa minden irányában, bevonva a tehetséggondozó képzésbe a teljes magyarságot. „Az erdélyi képzéseink beindítása után Kárpátalja következett, ahol öröm volt látni azt, hogy a tehetséggondozó, illetve a közéleti vezetőképző programok is hatalmas népszerűségnek örvendenek.”

A diplomákat először a második, majd őket követően a harmadik évfolyamos végzősök vehették át. Az átadó után Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő videóüzenetben köszöntötte a képzést sikeresen teljesítő diákokat. „Büszkén mondhatom el, hogy a megálmodott tervünk valósággá vált, hisz kárpátaljai fiatalok tucatjai fáradtságot nem kímélve, legjobb tudásukat beleadva vettek és remélhetőleg vesznek részt a jövőben is a vezetőképzőkön”. Elmondása szerint a képzéseken részt vevő diákok bebizonyították, hogy számukra nincs lehetetlen: a szülőföldért és a közösségért való tenni akarás nem csupán egy szlogen a számukra, hanem cél, melynek érdekében a diákok minden bizonnyal a jövőben tenni is fognak.

Az eseményről készült összefoglaló itt olvasható.