Reading time: 4 minutes

A Középiskolás Program májusi képzési napján színes programkínálat várta a KáPésokat.

A májusi KP szombat a sokszínűség jegyében zajlott. Délelőtti előadónk Süli János, villamosmérnök, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter volt, aki "A Paks II. beruházás aktualitásai" címmel tartott előadást.

Ebéd után négy program közül választhattak a résztvevők. Akik az angol nyelvtudásukat és kommunikációs képességeiket szerették volna fejlszetni, azok az Angloville nyelvi sziget angol nyelvi tréningjén vettek részt, akiket a vállalkozások világa érdekelt, azok a BGE Budapest LAB szakemberei által vezetett workshopon vettek részt, ahol beletekinthettek abba, milyen tervezési folyamatokkal lehet megalapozni egy vállalkozás elindítását. Akik előadástechnikával, retorikával szerettek volna foglalkozni a délután során, azok Kollár Zsolt, a BME Villamosmérnöki és Informaitikai Karának oktatójának tréningjét választották, akik érdeklődését pedig az MCC Egyetemi Programjának Juniorképzése, vagy maguk a felvételi témák keltették fel, azok az előkészítő foglalkozásokon vettek részt.

 A rendezvény közel 150 diák részvételével, minden tekintetben sikeresen zajott le.

A rendezvényről Kiss Dávid, végzős KP-s diákunk készített beszámolót.

A végétől számítva a legutóbbi volt a második KáPéntekem – és egyben KP szombatom. Elejétől a nyolcadik. 8−2=6, ennyi óra avalonozással (logikai és kommunikációs társasjáték) ünnepeltük az alkalmat, miután Zsolttal megbeszéltük, milyen hatást gyakorol az érettségizők halmazára egy átlagosnál nehezebb matek érettségi, és miután Katona Illés László sikeresen visszahozott bennünket a HIRR-HURR-tól zengő Kalózszigetről egy játék keretein belül.

Másnap reggel madárcsicsergésre keltünk (már aki kelt), majd a reggeli péksütemények elfogyasztása után rövid, már-már megszokottá vált ledöbbenésből feleszmélve (hogy néhány szombati KP-s látszólag miért nem beszélget másokkal) ültünk le Süli János előadását hallgatni Paksról, a bővítésről, az atomenergiáról. Nagyon jó volt. Szokatlanul hosszú kérdésszekció kapott helyet a programban, aminek, bár általában nem szoktam szeretni, most kifejezetten örültem. Előadás után szokásos pizza következett újbóli döbbenésekkel és kellő mennyiségű sóval fűszerezve, majd ment mindenki a műhelyre, amelyre jelentkezett.

Én két junior felvételi előkészítőn vettem részt. Először a kétkamarás parlamentek, majd a 一带一路, azaz az új Selyemút projekt világába vezettek be az egyetemista MCC-sek. Megnyugtató volt tapasztalnom, hogy bár azt hittem, nem készültem a témákra, az Állam, jog, szabadság, kötelezettség és Nemzetközi kapcsolatok e-learning kurzusok már nagyon is bevezettek mindkettőbe. Sőt, a többi elvégzett kurzusnak köszönhetően a 6 választható junior felvételi téma közül 5-ben jártasnak éreztem magam.

Aztán egyszerre vége lett a programnak. Kisétáltam az ajtón, majd felszálltam az esztergomi zónázóra a Nyugatiban. És pihentem. És érzem, egyre közeleg az utolsó KP-s rendezvény napja számomra.

Kiss Dávid
Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium