Reading time: 7 minutes

Magyarország – a szomszédban zajló háború ellenére is – sokkal jobb helyzetben van az energiaellátás tekintetében a többi európai országgal szemben, mert az Oroszországgal kötött hosszú távú szerződés biztonságot jelent a gázellátásban. Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője és Kiss Rajmund, az MCC Diplomáciai Műhelyének vezetője volt a vendége a miskolci MCC-nek, ahol a rezsiválság és annak háttere, és természetesen az orosz-ukrán háború is téma volt.

Nagy érdeklődés övezte a miskolci előadást és annak két előadóját, hiszen volt, aki Budapestről látogatott el a miskolci központba, hogy a két szakértővel találkozhasson, akik napjaink egyik legégetőbb kérdéséről, az Európát sújtó energiaválságról beszéltek az érdeklődőknek.

De miért van ma energiaválság? Demkó Attila szerint egyrészt azért, mert nincs elég mennyiség bizonyos energiahordozókból, a szén, az urán is véges és az európai földgázmezők is kezdenek kiürülni, másrészt pedig egyre drágább a kitermelés is – Magyarországon a makói földgázmező például olyan mélyen van, hogy nagyon költséges lenne onnan felhozni a nyersanyagot. A gázmezők általában messze vannak a fogyasztótól és a csővezetéktől is, nem egyszerű oda elvinni a gázt, hiszen nem lehet tartályba tölteni, így sokszor nem éri meg kitermelni, mert nem nyereséges. Ezért van az például Amerikában, hogy sok helyen elégetik a gázt, amit nem tudnak eladni.

A geopolitikai szakértő hangsúlyozta, hogy fontosak a megújuló energiák – Magyországon például a geotermikus energia – de ezek jelenleg nem oldják meg a problémát, hiszen a technológia nem tart még ott, hogy rövid időn belül minden szénhidrogént pótolni tudjunk, napenergiából nem tudunk például műanyagot gyártani. És bár a zöldek azt mondják, hogy ez jelenti a megoldást, egyelőre az ideológia erősebb a technológiánál. Ezzel az ideológiával viszont egyes országok még inkább kiszolgáltatottakká tették magukat az oroszokkal szemben.  Németországban például emiatt számolták fel az atomerőműveket, és abban reménykedtek, hogy majd alacsonyabb áron jutnak hozzá a földgázhoz. De tudjuk, hogy a piac profitalapon működik, és ha egy cég előre megveszi a gázt, az sokszor drágább, ezért vár, hogy lemenjen a gáz ára és kedvezőbben jusson hozzá. Mindez kőkemény érdekek alapján működik, és nem szimpátia alapján. Nem az számít, hogy szimpatizálok-e az oroszokkal, hanem, hogy kedvező áron jussak hozzá a gázhoz, és biztosítsam hosszú távon a gázellátást. Az orosz-ukrán háború ugyan rontott a lehetőségeken, de Magyarország még mindig a legjobb helyzetben van Európában – hangsúlyozta a szakértő –, hiszen nekünk van egy erős, hosszútávú szerződésünk Oroszországgal, ami ad egy biztonságot, és ennek eredményeként az Unióban nálunk a legalacsonyabb az áram ára, és a második legalacsonyabb a gáz ára. 2010 előtt nálunk is magasak voltak ezek az árak, mert a cégek kartellekbe tömörültek, összefogtak, emelték az árakat, és – ellentétben a mai kormányzattal – az akkori országvezetés nem lépett fel ez ellen.

Demkó Attila azt is kiemelte, hogy ma a világ több részén megbomlik a rend, és egy olyan világ felé haladunk, ami azt mutatja, hogy fontos az energiaszuverenitás, hiszen csak saját magunkban bízhatunk. Az az energia marad meg nekünk, amit mi termelünk meg, tehát kellenek a saját források. Ezért is nagyon fontos, hogy hazai tulajdonban maradt a Paksi Atomerőmű, hiszen az elektromos ellátásunk 40%-át biztosítja, és itt évekre elegendő mennyiségű fűtőanyagot tudnak tárolni, és az is biztonságot jelent, hogy a földgáztárolási kapacitásunk is megfelelő. Bízzunk benne – mondta a geopolitikai szakértő –, hogy a Paks2 építését sem állítják le, mert ez egy környezetbarát technológia, és nagyon hiányozna a nukleáris energia az energiaellátásunk szempontjából.

Az aktuális politikai és gazdasági helyzet természetesen mindig befolyásolja az energiaárakat – tette hozzá Kiss Rajmund. A Covid járvány alatt lementek az árak, mert nem jártak az emberek annyit autóval, most – egy háborús helyzet idején – fölfelé megy a gáz és az olaj ára, ami természetesen befolyásolja más termékek árát is. Most például sokkal drágább a műtrágya, hiszen annak előállításához is földgáz kell, és ez a mezőgazdaságra és az élelmiszertermelésre is kihat, ott is emelkedni fognak az árak. Egy jó ideig az európai gázárak csökkenése nem is várható, mert az oroszok nem engednek belőle, de sajnos, még azt is megtehetik, hogy egy időre leállítják a gázellátást.

Ami biztos – mondta a diplomáciai szakértő –, hogy sokkal jobb állapotban megyünk bele ebbe a nehéz helyzetbe, mint más európai országok, mert a hosszú távú szerződés ad egy biztosítékot. Sajnos nem ismerjük a háborús felek szándékait – tette hozzá –, hiszen egy hete még azt sem tudtuk, hogy Kijevben lőni fognak. A diplomáciában – idézte a szakember Theodor Roosevelt egykori amerikai elnököt – fontos, hogy beszélj szépen, de legyen nálad egy furkósbot, és akkor egész sokra viszed. Az oroszoknál pedig van egy elég kemény furkósbot. Mint mondja, ő sosem hitt a szankciókban, és bár kompenzálni kell persze Oroszországgal szemben, de fontos, hogy ennek a terheit ne a magyar lakosság érezze meg. Példaként hozta fel a Sberbankot, ahol sok magyar város és sok honfitársunk is tartja a pénzét, és most, hogy ezt a bankot felszámolják, ezek az emberek és ezek a városok soha nem kapják majd vissza a pénzüket.

Olyan gazdasági következményei lehetnek a háborúnak, amiket nem is sejtünk – mondják a szakértők. Nem tudjuk, hogy mennyi lesz a gáz ára – még a kereskedők sem tudják –, de akár óránként is változhat a helyzet. Viszont Magyarország – ha a korábban megkötött szerződéskehez nem nyúlnak – Paks miatt és a hosszútávú szerződés miatt biztonságban van. De ha azt gondoljuk, hogy az oroszoknak szükségük van arra, hogy Európának eladják a gázt, tévedünk, hiszen ott van Kína, a nagy energiafogyasztó, aki megveszi azt a mennyiséget, amit nem ad el Oroszország az Uniónak, és ezzel mindkét fél jól jár. Európát ugyanakkor pedig – ahelyett, hogy az energiaellátás biztonságára gondolna – csak a nagyívű ideológiák vezérlik.

A közönség természetesen kíváncsi volt a vendégek véleményére azzal kapcsolatban is, hogy mi várható a háborúban, bekapcsolódik-e majd a NATO. A két szakember szerint ez nem fog megtörténni. Az oroszok az erőből értenek, és ebből nekünk is értenünk kell. Oroszország egy nukleáris nagyhatalom, és egy ilyet megtámadni végzetes lenne, hiszen akár egész Franciaországot egy nukleáris felhővé tudnák változtatni. Csak az Egyesült Államok lenne képes arra, hogy megsemmisítse az oroszok nukleáris erejét, de a szakemberek szerint éppen e miatt az erő miatt nem fog rátámadni a NATO Oroszországra.