Reading time: 2 minutes

Nem volt még arra példa a történelemben, hogy egy járvány ekkora “satufékezésre” kényszerítette volna a világgazdaságot – hívta fel a figyelmet Magyarország pénzügyminisztere a Mathias Corvinus Collegiumban (MCC). Varga Mihály Magyarország: újra lendületben című rendhagyó, diákoknak tartott előadásában hangsúlyozta, a járvány első hulláma idején a lezárás, leállás a hazai gazdaságra is hatással volt. Mindazonáltal már most látszik, hogy a visszaesést követően a magyar gazdaság elérte a járvány előtti szintet, sőt további növekedést is produkál.

A kihívásokról szólva a miniszter elmondta, az infláció elleni küzdelem jellemezheti a következő hónapokat, évet. Ugyanakkor a beruházási ráta kiemelkedően magas értéket mutat. Varga Mihály szerint a munkahelyteremtő beruházások előmozdítása mellett, a versenyképesség növelése és a modernizáció is fontos szemponttá vált.

Varga Mihály előadásában kiemelte, a Pénzügyminisztérium 6 százalék feletti, a Nemzetközi Valutaalap pedig egy százalékkal magasabb gazdasági növekedéssel számol az idei évben.

Az előadást közel 200 érdeklődő diák követte figyelemmel, akik számos szakmai és a miniszter gondolkodását, személyes véleményét érintő kérdést tettek fel. Varga Mihály ezekre válaszolva kiemelte, nem készíthetett választási költségvetést a kormány, ugyanakkor még mindig a járvány utáni újraindítás időszaka tart, így szerinte olyan ágazatok mint például a turizmus, további támogatásra szorulnak. Mindazonáltal a ráfordításokat Magyarország saját forrásokból képes finanszírozni. A stabilizálás és racionalizálás időszaka fog következni – tette hozzá a pénzügyminiszter.