Reading time: 3 minutes

Az Ezer éve Európa közepén. A magyar állam karaktere című tanulmánykötet által felvetett kérdések kapcsán rendeztek kerekasztal-beszélgetést az MTA-n.

2019. december 10-én az MCC gondozásában kiadott új, Ezer éve Európa közepén. A magyar állam karaktere című kötet megjelenése apropóján kerekasztal-beszélgetést tartottak a Magyar Tudományos Akadémián. A tanulmánygyűjteményben felvetett problémákról György László, Karácsony András, Varga Zs. András és Orbán Balázs beszélgetett. Az eseményen Szalai Zoltán moderált.

A megjelenteket Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója köszöntötte, aki beszédében a könyv kiadásának folyamatát és az MCC kiadói tevékenységét is ismertette. Orbán Balázs, parlamenti és stratégiai államtitkár elsősorban a szuverenitás kérdése mentén vizsgálta a magyar állam és a nemzeti karakter alakulásának témakörét.

A kerekasztal-beszélgetés során György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az állam felelősségköréről beszélt, saját szakterületén keresztül szemléltetve a patriotizmus és a pragmatizmus összeegyeztetésének stratégiai lehetőségeit. Karácsony András jogász, filozófus, az ELTE ÁJK oktatója a magyar államról regenerálódó képességét filozófiai szempontból tárgyalta, hangsúlyozva a kultúra és az állam által alkotott absztrakt szabályok szerepét, illetve ezek egymáshoz fűződő viszonyát. Varga Zs. András alkotmánybíró, a PPKE JÁK tanszékvezető egyetemi tanára szintén a szabadság igényét emelte ki a magyar állam meghatározó karakterisztikumaként, ugyanakkor kiegészítve az addig felvetett szempontokat az erős ország és a jogokhoz való ragaszkodás fogalomköreivel.

A beszélgetés záró szakaszában a kereszténység államformáló szerepére terelődött a szó, mely Karácsony András szerint az állam vonatkozásában elsősorban kulturális, és nem vallási jelentéskörben értelmezhető. Varga Zs. András mindennek a társadalmi relevanciáját emelte ki, hangsúlyozva a törvénynek a nyugati kultúrákban betöltött szerepét, Orbán Balázs pedig a kereszténység elvéről beszélt, amely a Trianon okozta nemzeti trauma feldolgozásában is meghatározó szerepet töltött be.
 

(fotó: Gyurkovits Tamás, MCC)

A programról ide kattintva részletesebb beszámoló olvasható a Mandiner.hu-n.