Reading time: 2 minutes

A humán tudományok fontosságáról szóló beszélgetéssel megkezdődött az MCC Budapest Summit 2022 nemzetközi konferencia. A február 14-én megrendezett ún. Lunch Talks eseményen Joshua Katz, nyelvész, klasszicista és a Princeton Egyetem professzora; Patrick Gray, a Durhami Egyetem angol tanulmányok docense és bölcsészettudományi igazgatója, az MCC vendégoktatója; valamint Tibor Fischer, regényíró és az MCC Irodalmi Műhelyének vezetője vettek részt.

A kizárólag a munkaerőpiac igényeire szabott, technikai és gazdasági tárgyakra specializálódott felsőoktatás nem előnyös a hallgatók számára – fejtette ki gondolatait Joshua Katz. A Princeton Egyetem professzora rámutatott, a diákok a tudományok és a tanulás „lelkét” hiányolják. Kiemelte, ezt az űrt tudják betölteni a bölcsészettudományok, az irodalom, a filozófia. A nyelvész szerint a többi tudomány és a felsőoktatási nevelés sikerét tudják megalapozni a humán tudományok.

Tibor Fischer úgy véli, ahogy korábbi időkben is, a bölcsészettudományoknak kellene megalapozni a felsőoktatási tanulmányokat. Az író megfigyelése szerint ugyanis a brit egyetemeken tanulóknak és oktatóknak is komoly hiányosságaik vannak a szövegírás- és értelmezés terén is. Rávilágított, komoly erőfeszítésbe kerül motiválni a diákokat olvasásra, írásra egyaránt. Fischer hangsúlyozta, bár az általános és középiskolai oktatás hiányosságait igyekeznek kiküszöbölni a felsőoktatásban, de például a kreatív írásoktatás módszerével komoly eredményeket lehet elérni.

Bár érezhetően nagy ideológiai befolyás alatt állnak a humán tudományok és a kutatások a nyugati egyetemeken és ez a diákok jelentkezési számának visszaesésében is megfigyelhető, a tudományok megtalálják az utat a probléma megoldására – hívta fel a figyelmet Patrick Gray. A Durhami Egyetem docense szerint ugyanis a humánum, az emberi lét megértése érzhető eredményeket hozhat olyan területeken is, mint a közgazdaságtan, a tőzsde működése vagy az építészet fejlődése.

A hétfői Lunch Talk rendezvénnyel elkezdődött az MCC nemzetközi konferenciasorozatra, amelyre közel félszáz előadót és több száz résztvevőt vár egész héten a Kárpát-medence legjelentősebb tehetséggondozó intézménye.