Reading time: 2 minutes

A 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadásról és annak globális következményeiről is szó volt az MCC Középiskolás Program szakmai napján, amelyet már a Mathias Corvinus Collegium új, Tas vezér utcai központjában tartottak.

A New York-i World Trade Center elleni terrortámadás közvetlenül és közvetve is számos áldozatot követelt, hiszen ezt követően indította el az Egyesült Államok afganisztáni háborúját. Erről, valamint az iraki háborúról, az iszlám terrorizmus jellegzetességeiről és olyan új kihívásokról, mint például a globális felmelegedés, vagy a biotechnológia is szólt a Középiskolás Program résztvevőinek Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő.

Ezt követően az ősztől induló történelem/írás e-learning kurzusról kaptak információkat a diákok Nánay Mihálytól, a kurzus készítőjétől, majd Zsidi Zsófia, a KP Pszichológia moduljának vezető oktatója tartott beszélgetőköröket. Az MCC Vitaakadémia közreműködésével a fiatalok a nap témájához kapcsolódó tételmondatok mentén, szabályozott keretek között vitatkozhattak is egymással, fejlesztve ezzel retorikai készségeiket.

A természet kedvelői a Sas-hegyre látogathattak el Kövér László, a KP Környezet és természet moduljának vezető oktatójával. Helyi szakvezető vezetésével bejárták a közel egy kilométeres tanösvényt, melynek során betekintést kaptak a magyar természetvédelem rendszerébe, egy természetvédelmi terület és környezetének kölcsönhatásába, a felmerülő problémákba és megoldási lehetőségeikbe, az épített környezet elemeibe, illetve a területet jellemző geológiai és ökológiai folyamatokba. A szakmai napon több workshopot is tartottak olyan érdekes témákban, mint például a „Lucifer-hatás”, az iszlám és a kereszténység kapcsolata, valamint globális történeti szociológiai érdekességek a nagy földrajzi felfedezések idejéből.

A szakmai napról diákuk, Várnai Jadranka készített beszámolót, mely itt érhető el.