Olvasási idő: 4 perc

A fenti a címmel írt könyvet Rábai Dávid, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának adjunktusa. A könyv apropóján beszélgettünk vele és Simon Miklóssal, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatójával a tehetségről, az utánpótlásnevelésről és a labdarúgó akadémiák működéséről. Vendégeinket az Egyetemi Program junior hallgatói – Aggod Ádám és Jeddi András – kérdezték, akik gyerekként maguk is aktív szereplői voltak a diósgyőri focivilágnak.

A beszélgetés elején a szerző kihangsúlyozta, nem szakmai szempontból vizsgálta a tehetségképző központokat. Elsősorban az volt célja, hogy a labdarúgó akadémiákon végzett nevelési tevekénységeket bemutassa. Arra fókuszált, hogy mik az erősségei ezeknek a tehetségképzőknek, illetve melyek azok a területek, amelyeket még erősíteni kell.

Simon Miklós, a DVTK Labdarúgó Sportakadémia szakmai igazgatója fontosnak tartotta tisztázni, hogy ma már mást értünk akadémiákon, mint 4-5 évvel ezelőtt, a könyv megszületésekor. Az akkor akadémiáknak nevezett – a szerző által is vizsgált – intézményeket inkább tehetségképző központoknak kell tekinteni, mert az akadémiák ma már egészen új szempontok szerint működő központok, amelyek egységes és meghatározott irányelvek mentén végzik munkájukat.

Rábai Dávid hat tehetségközpontban végzett felmérést, az ott tanuló fiatalokkal és az ott dolgozó szakemberek által kitöltött több mint ötszáz kérdőív alapján vonta le következtetéseit. Az eredményekből kiderült, nagy szükség van ezekre a tehetségképző központokra, mert így könnyebb felfedezni a fiatal tálentumokat. A tehetségközpontok megfigyelői azon dolgoznak, hogy egy nagy tömegből kikerüljön a legjobb. Ami nagyon fontos, hogy a kisebb településekre is eljutnak, és ott is keresik a fiatalokat. Az adjunktus szerint a tehetség ugyan mindenkinek mást jelent, de aki igazán az, abban van valamilyen szenzitív tulajdonság, ami megfog, valami plusz, ami megmutatja, miért emelkedik ki ő a többiek közül. Persze a tehetség csupán egy adottság, ehhez kell társulnia még a szorgalomnak és a kitartásnak, enélkül nem lehet eredményeket elérni – mondta Rábai Dávid, aki azt is hozzátette, sok gyerek van ma az akadémiákon, így felmerül a kérdés, vajon tényleg elitet képzünk-e, tényleg a legjobbakat oktatjuk-e ott.

Simon Miklós erre reflektálva elmondta, nem feltétlenül elitképzésben gondolkodnak az akadémiákon. Elsősorban azt vállalták a szakemberek, hogy az egyént a legjobb módon próbálják meg segíteni, és megtalálni mindenkinek a saját útját. Holisztikus módon kell a játékosok képzését nézni – hangsúlyozta az akadémia vezetője –, amibe többek között az is beletartozik, hogyan tudja a fiatal a pályán kívüli életét megoldani, hogyan táplálkozik, milyen a családi háttere. Egyénre szabottan kell meghatározni a képzést – tette hozzá szakember. Van egy top 10-es és egy top-50 es programjuk, tehát próbálják kiemelni a legjobbakat, ugyanakkor az akadémiáknak többek között az is a céljuk, hogy egészséges, sportszerető embereket neveljenek. Itt sem lesz mindenki profi labdarúgó. Különböző szintekre kell játékosokat nevelniük. Az akadémiák nagyon szigorú ellenőrzési és produktivitási mérések szerint működnek, és ezek alapján ítélik meg a munkájukat. Számukra is fontos, hogy csúcsteljesítményekben végződjön egy gyerek karrierje, de emellett sokat foglalkoznak azzal is, hogy segítsék a fiatalokat az élet más területein is.

Abban mindkét vendégünk egyetértett, hogy nagyon fontos a családi háttér, mert egy profi labdarúgó-karrierbe nem férnek bele kilengések, ott nagyon tudatosan, meghatározott elvek mentén kell élnie a mindennapokat a fiatalnak. Fontos az is, hogy amikor nincs ott a család a gyerek mellett, legyen kihez fordulnia a problémáival. Simon Miklós elmondta, az edzőknek nagyon meghatározó szerepük van ebben, és vannak pszichológusaik is, de olyan is előfordult már, hogy őt, mint szakmai vezetőt kereste meg egy fiatal a problémájával.

Rábai Dávid azzal zárta a beszélgetést, reméli, az akadémiákról kikerülő fiatalok közül minél többen NB I-es labdarúgóként, de ami még fontosabb, magyar válogatottként folytatják majd karrierjüket.